»

La presentació d’un llibre d’itineraris sobre el patrimoni geològic de la Catalunya Central tanca el cicle ’Per Sant Jordi, llibres de casa’

El cicle ’Per Sant Jordi, llibres de casa’ va acabar dimecres 26 d’abril amb la presentació del llibre ’Paisatges geològics de la Catalunya Central’ de Josep Girabal al saló de sessions de la Casa de la Vila. El programa d’actes de Sant Jordi es tancarà aquest diumenge 30 d’abril amb una ballada de sardanes que la Cobla Súria oferirà a l’era de La Garriga de Castelladral (Navàs) a les 12.00 h, dins del calendari d’activitats de l’Agrupació Sardanista per a enguany.

El llibre descriu vint-i-cinc itineraris per conèixer el paisatge geològic de la Catalunya Central, amb un estil divulgatiu i entenedor per tal que aquest patrimoni natural sigui accessible a tota mena de públics.

En la presentació del seu llibre, el mestre jubilat, historiador i divulgador Josep Girabal, va remarcar que els paisatges geològics ens ajuden a conèixer l’origen d’un territori. Girabal va explicar que un dels objectius fonamentals de la publicació és posar a l’abast de tothom el ric patrimoni geològic de la Catalunya Central, ja que ’es pot gaudir de les roques sense saber gaire geologia’.

Josep Girabal també va advertir que és necessari preservar aquest patrimoni perquè, malgrat les aparences, ’és fràgil’ i no pot ser regenerat si es malmet, a diferència d’altres elements naturals com els boscos.

Segons l’autor del llibre, Súria és una vila molt conscient de la importància del patrimoni geològic. En aquest sentit, va elogiar la tasca del grup Els Jubilats de les Guixeres en la recuperació de l’Espai Patrimonial de les Guixeres, i l’adequació de l’entorn de Migmón per a la contemplació d’aquest emblemàtic fenomen natural.

La presentació de l’acte va anar a càrrec del regidor d’Ensenyament, Turisme i Participació, Miquel Caelles. Posteriorment hi van parlar el president del comitè científic del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, Josep Maria Mata-Perelló, i el director del Geoparc, Ferran Climent.

Josep Maria Mata-Perelló i Ferran Climent van coincidir que ’Paisatges geològics de la Catalunya Central’ és ’un llibre fonamental’ per al Geoparc perquè descriu el patrimoni geològic de forma ’planera i rigorosa’. El llibre ha estat publicat per Farell Editors, amb el suport del Geoparc.

El cicle ’Per Sant Jordi, llibres de casa’ va començar el passat 18 d’abril. Enguany s’hi han fet sis presentacions de llibres de ficció, sensibilització, memòria històrica, poesia i divulgació científica i patrimonial.

El programa d’actes de Sant Jordi a Súria ha estat organitzat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament i la Biblioteca Pública, dins del programa Súria Municipi Lector, i amb el suport de la Diputació de Barcelona.