»

La 16a Fira Medieval d’Oficis obre les seves portes amb un acte inaugural de solidaritat entre municipis del Mig Cardener

Els alcaldes de Callús, Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada han presidit conjuntament aquest migdia la inauguració de la 16a Fira Medieval d’Oficis, que se celebra durant tot el cap de setmana al Poble Vell de Súria. El barri antic surienc acull més d’una cinquantena de demostracions d’oficis, tallers, exposicions i altres activitats pensades bàsicament per a un públic familiar.

En aquestes primeres hores, la Fira Medieval d’Oficis ha registrat un nombre de visitants superior a l’habitual en un dissabte al matí. L’acte inaugural de la Fira ha tingut lloc a Cal Balaguer del Porxo, després de la tradicional rebuda a la Casa de la Vila i la passejada institucional pel centre de Súria i pel recinte del certamen.

L’Ajuntament de Súria va convidar els alcaldes de Callús, Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada com a expressió de solidaritat veïnal amb aquests municipis del Mig Cardener que van patir especialment la violència policial durant el referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre.

En els seus parlaments, els tres batlles han agraït la invitació per l’expressió de solidaritat que representa, i han elogiat la Fira Medieval d’Oficis per la seva voluntat de recuperar les nostres arrels i la ’il·lusió’ de totes les persones i entitats que la fan possible.

En tots els parlaments s’ha recordat la difícil situació política que travessa Catalunya, amb una referència especial als consellers de la Generalitat i als dirigents socials empresonats, i a la resta del Govern català que es troba fora del país.

L’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, ha fet un reconeixement a ’la valentia i el coratge’ de les persones que van defensar el referèndum de l’1 d’octubre de ’l’embat antidemocràtic’ que es va patir aquest dia.

En el seu parlament, l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, ha remarcat la solidaritat que va rebre el seu municipi per part de Súria i altres poblacions veïnes, tant en la jornada del referèndum com durant l’aturada general del passat 3 d’octubre.

Per a l’alcalde de Callús, Joan Badia, aquesta solidaritat mostra que ’compartim un projecte de país’ i ’podem continuar col·laborant en moltes coses’.

Per la seva banda, l’alcalde Josep Maria Canudas ha reconegut que aquesta edició de la Fira se celebra ’en un entorn especialment difícil per al nostre país’, però que mantenir la celebració del certamen ’pretén ser una aposta per mantenir espais de normalitat en un context marcat per l’anormalitat política’.

L’alcalde de Súria ha afegit que Callús, Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada ’no són les úniques poblacions que van resultar afectades per actes de violència’ al Bages i a Catalunya. En aquest sentit, Josep Maria Canudas ha comentat que la presència dels tres alcaldes convidats volia ’simbolitzar aquest escalf que els voldríem fer arribar’ a totes elles, a través dels municipis més propers i amb els quals ’mantenim unes relacions especials de veïnatge’.

El regidor d’Ensenyament, Turisme i Participació, Miquel Caelles ha destacat que la Fira Medieval d’Oficis ofereix la possibilitat de ’fer un viatge en el temps’ i gaudir de l’entorn que ofereix el Poble Vell. Miquel Caelles també ha elogiat ’la implicació de molts suriencs i surienques que creuen en aquesta Fira’ i treballen per fer-la cada any millor.

Després de l’acte d’inauguració oficial, els tres alcaldes convidats han signat en el Llibre d’Honor de la vila. L’acte inaugural de la Fira també ha servit per obrir l’exposició ’El segle XIII. Vida i costums a Catalunya’, que es podrà visitar fins al proper 14 de gener.

Aquesta 16a Fira Medieval d’Oficis ofereix un ampli programa d’actes i les habituals actuacions de carrer, a càrrec de l’Escola Municipal de Música, Grallers del Poble Vell, Bastoners de Súria, Tro Gros, Col·lectiu Jueus de l’Aixada i els grups musicals Els Berros de la Cort i Graiatus.

Enguany s’han reforçat les recreacions històriques i es mantenen actes emblemàtics com l’espectacle teatral ’Salats!’, les exhibicions d’aus rapinyaires, les sessions de conta-contes, les teatralitzacions a l’entorn de la galeria de la sal i el tir amb arc, entre d’altres.

Al llarg del cap de setmana funciona un servei de transport gratuït amb trenet entre l’estacionament de l’entrada sud de la vila, a l’alçada de la gasolinera, i el centre urbà.

D’altra banda, les persones que visitin la Fira poden participar en la quarta edició del concurs fotogràfic de la Fira Medieval d’Oficis a Instagram, enviant imatges amb les etiquetes #firamedievalsúria o #firamedievalsuria a aquesta xarxa social.

Coincidint amb el desenvolupament de la Fira, el comerç del centre urbà obre les seves portes per iniciativa de Súria Punt Comercial.

La Fira Medieval d’Oficis se celebra amb la implicació de nombroses persones i entitats de la vila. L’organització del certamen és a càrrec de l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de Súria, amb el suport de l’empresa El Trobador Produccions (Vilafranca del Penedès) en l’àmbit de la gestió.

Els actes previstos per a la tarda i vespre d’aquest dissabte i per a demà diumenge són els següents:

Dissabte 11 de novembre

 • 16.30 h. Exhibició d’aus rapinyaires amb Acariciando el Aire. Lloc: Espai Firal dels Galàpets.

 • 17.00 h. Combat de cavallers, a càrrec de Lagara. Lloc: Era del Castell.

 • 17.30 h. Titelles amb Lluís Bosch. Lloc: plaça Major.

 • 18.00 h. Vestim el cavaller, a càrrec de Lagara. Lloc: Era del Castell.

 • 19.00 h. Titelles amb Lluís Bosch. Lloc: La Bateria de la Mura.

 • 19.00 h. Espectacle ’Salats!’, a càrrec del Foment Cultural. Lloc: Era del Castell.

 • 20.00 h. Audició medieval amb Els Berros de la Cort. Lloc: Taverna de l’Hostal.

Diumenge 12 de novembre

 • 10.30 h. Obertura de la Fira.
 • 11.00 h. Titelles amb Lluís Bosch. Lloc: Era del Castell.
 • 11.30 h. Combat de cavallers, a càrrec de Lagara. Lloc: Era del Castell.
 • 11.30 h. Exhibició d’aus rapinyaires amb Acariciando el Aire. Lloc: Espai Firal dels Galàpets.
 • 12.00 h. Concert amb la Coral Sòrissons i alumnes de l’Escola Municipal de Música. Lloc: carrer de la Pleta.
 • 12.30 h. Conta Contes a càrrec de l’Agrupació Sardanista. Lloc: Castell.
 • 13.00 h. Espectacle ’Salats!’ a càrrec del Foment Cultural. Lloc: Era del Castell.
 • 13.15 h. Titelles amb Lluís Bosch. Lloc: La Bateria de la Mura.
 • 16.30 h. Exhibició d’aus rapinyaires amb Acariciando el Aire. Lloc: Espai Firal dels Galàpets.
 • 17.00 h. Combat de cavallers a càrrec de Lagara. Lloc: Era del Castell.
 • 17.30 h. Titelles amb Lluís Bosch. Lloc: Era del Castell.
 • 18.30 h. Titelles amb Lluís Bosch. Lloc: La Bateria de la Mura.
 • 19.00 h. Espectacle ’Salats!’ a càrrec del Foment Cultural. Lloc: Era del Castell.
 • 19.30 h. Passeig del Castlà amb els cavallers del campament. Recorregut: des del Castell fins a la plaça Major.
 • 19.45 h. Enverinament del cavaller nòrdic. Lloc: Plaça Major.
 • 20.00 h. Comitiva fúnebre del cavaller nòrdic (marxa de torxes). Recorregut: de la plaça Major fins a l’Era del Castell.
 • 20.15 h. Pira crematòria del cavaller nòrdic. Lloc: Era del Castell.
 • 20.15 h. Comiat festiu del cavaller nòrdic amb el grup Graiatus. Lloc: Era del Castell.
 • 20.30 h. Focs artificials de comiat de la 16a Fira Medieval d’Oficis.

Dissabte i diumenge, durant tot el dia:

 • Demostració de tallers i oficis a les places i carrers del Poble Vell.
 • Musica medieval amb els Grallers del Poble Vell, Els Berros de la Cort i Graiatus. Actuacions itinerants.
 • Teatralització de la galeria de la Sal, a càrrec del Col·lectiu Jueus de l’Aixada.
 • Ball de Cascavells amb el Tro Gros. Actuacions itinerants.
 • Ball de Bastons amb els Bastoners de Súria. Actuacions itinerants.
 • Animació de carrer amb la Cia Els Pau’S. Actuacions itinerants.
 • Demostracions de ferreria. Lloc: La Ferreria de l’Era del Castell.
 • Vida al campament medieval amb l’associació d’artesans i reconstrucció històrica Lagara. Lloc: Era del Castell.
 • Mostra sobre l’alimentació medieval, a càrrec d’El Trobador Produccions. Lloc: carrer Sant Climent.
 • Exposició gràfica d’introducció als instruments medievals, a càrrec d’El Trobador Produccions. Lloc: carrer Major.
 • Vida al Castell. Històries, entreteniments i desconcerts a càrrec del grup Ulldistret Cuc. Lloc: Castell.
 • Tir amb arc, a càrrec del Club de Tir Esportiu. Lloc: carrer del Castell.
 • Exposició ’El Segle XIII: vida i costums’, a càrrec d’El Trobador Produccions. Lloc: cal Balaguer del Porxo.
 • DISSABTE I DIUMENGE, SERVEI DE TRANSPORT GRATUÏT ENTRE L’APARCAMENT DE L’ENTRADA SUD I EL CENTRE DE LA VILA.