»

Programa d’actes de la Festa de Sant Sebastià 2018

PÒRTIC

Diuen que la Fe mou muntanyes i aquí, a Súria, va moure tot un poble. Tot i la desesperació de veure com el còlera s’emportava la gent més estimada, les surienques i els suriencs es van mantenir dempeus i junts. Tenien la creença ferma que podrien vèncer el còlera.

Semblava que la pesta no tenia fi, que arrasaria tot un poble i que tard o d’hora cauríem agenollats davant la malaltia. Però tothom es va mantenir dret, lluitant i unit. Aquest esperit era la força que empenyia totes les persones a tirar endavant.

Finalment, amb Fe, Perseverança i Solidaritat varen vèncer el còlera. És per això que any rere any, a les festes de Sant Sebastià commemorem aquella gesta, no tan sols pel Vot de Poble, sinó per tota la dignitat d’aquella gent que no va rendir-se i va vèncer les seves pors.

Avui, més que mai, hem de mantenir aquell esperit dels que ens han precedit: la dignitat com a poble i com a societat que pot aconseguir tot allò que es proposi. Us presentem el programa d’actes per celebrar la nostra Festa Major d’Hivern, amb el nostre agraïment a totes les persones que amb la seva col·laboració el fan possible i mantenen ben viva la cultura. Amb orgull em dirigeixo un any més a totes les surienques i suriencs per renovar conjuntament el Vot de Poble i honorar la dignitat dels nostres avantpassats i avantpassades.

Bona Festa Major d’Hivern!

MONTSERRAT JUNCADELLA I NAVARRA

Regidora de Cultura

PROGRAMA D’ACTES

Diumenge 14 de gener
– 10.00 h. 7a Cursa de Muntanya de Súria. Recorregut de 13 quilòmetres i 1.000 metres de desnivell positiu. Recorre el nucli antic de Súria, la zona propera a Costafreda i part de la riera de Coaner. Sortida, inscripcions i recollida de dorsals al Pla de la Font, a partir de les 8.30 h. Inscripcions anticipades: https://www.ticketoci.net/ca/running/cursa-per-muntanya#. Més informació: http://centre-excursionista-de-suria.webnode.cat/cursa-de-muntanya-lastrema/

Dijous 18 de gener
– 20.00 h. Pregó de Festes. A càrrec del diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona i actor, Juanjo Puigcorbé i Benaiges. Es clourà amb una interpretació musical de l’espectacle ’Pell de poble’ sobre els fets del còlera de 1885. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Divendres 19 de gener
– 16.00 h. Primer Open de Tennis de Taula de Sant Sebastià. Lloc: Casal de Joves. Inscripcions fins al dijous 18 de gener. Premis per als guanyadors. Places limitades. Més informació e inscripcions: Instagram del Casal de Joves o telèfon 679.62.90.60.
– 18.30 h. Inauguració de l’exposició ’Estudis. Coronant l’iceberg’. L’exposició ’Estudis. Coronant l’iceberg’ del surienc Pol Oliva i Fàbrega és una mostra del seu recorregut d’exploració del món de l’art, un trajecte personal que ha estat guiat per l’amor a la forma i a la producció manual, descobrint vies noves de generar la seva obra a partir de l’aprofundiment en diferents estils. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.
– 21.00 h. Slot: Ral·li de Cervera. Primera cursa del campionat del Rodamón Slot Súria 2018. Primera tanda sobre cinc trams de ral·li en superfície en brut (1/32). Lloc: local del Rodamón Slot. Més informació: www.rodamon.cat

Dissabte 20 de gener. Festa de Sant Sebastià
– De 9.00 a 13.00 i de 15.00 a 19.00 h. 24a Tirada Internacional d’Armes Pneumàtiques. Primera jornada. Competició oberta a tothom. Categories: benjamins, alevins, infantils (nens i nenes), júniors, dames, sèniors (1a, 2a i 3a categoria) i veterans. Preus de la inscripció: 15 euros i 5 euros per a segona modalitat. Benjamins, alevins, infantils i júniors, gratis. Preinscripcions: web www.tirsuria.com i adreça electrònica tirsuria@gmail.com. Lloc: Camp de Tir de la Vall Seca. Organitza: Club de Tir Esportiu, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Súria.
– 9.30 i 16.00 h. Slot: Ral·li de Cervera. Segona i tercera tanda sobre cinc trams de ral·li (1/32 i 1/24). Lloc: local del Rodamón Slot.
– 9.45 h. Galejada. A càrrec dels Trabucaires del Tro Gros.
– 11.00 h. Missa Solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. Celebrada pels mossens de la Parròquia de Súria, de l’Arxiprestat del Cardener i altres. La cerimònia acabarà amb el cant dels Goigs de Sant Sebastià, d’Antoni Malats i Gallés. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
– En acabar la celebració. Cercavila. Amb la participació de grups i elements folklòrics locals i convidats: Geganters i Grallers del Poble Vell, Geganters d’El Gorg de l’Olla, colles geganteres convidades, Dansaires del Foment Cultural, Ball de Cascavells amb el Tro Gros, Bastoners de l’Agrupació Sardanista, colla castellera Salats i la xaranga de l’Escola Municipal de Música, grup integrat per alumnes, exalumnes i altres músics suriencs. Recorregut: carrers del centre urbà, des del davant de l’Església fins a la plaça de Sant Joan.
– 12.30 h. Vermut Popular i actuació del grup En Clau de Bages. En Clau De Bages és un grup vocal amb denominació d’origen Pla de Bages, que ens oferirà un repertori variat que va de la música clàssica al pop, passant pel rock, el ragtime, els musicals i la Nova Cançó d’ara i d’abans, amb noms com Maroon 5, Lluís Llach, Meghan Trainor, Ed Sheeran, Joan Dausà, Queen, Leonard Cohen i Rihanna. Lloc: plaça de Sant Joan.
– 18.00 h. Teatre ’Boeing boeing’ de Marc Camoletti. Primera representació. Es tracta d’un vodevil en tota regla, estrenat el 1962 i traduït i representat a més de quaranta països. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural i sota la direcció de Josep Noguera. Lloc: Teatre del Foment Cultural.
– 21.30 h. Espectacle de Susana Sheiman & David Pastor Ensemble Taller de Músics. Susana Sheiman és una de les vocalistes més explosives i punyents del món del jazz a l’estat espanyol. En aquest espectacle, l’artista i el David Pastor Ensemble Taller de Músics interpreten estàndards del jazz i del swing, creant grans complicitats amb el públic, gràcies a la seva ductilitat i la seva visió fresca i innovadora. Espectacle gratuït. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.

Diumenge 21 de gener
– De 9.00 a 13.30 h. Segona jornada. Competició oberta a tothom. Aperitiu i lliurament de premis a partir de les 13.30 h. Categories: benjamins, alevins, infantils (nens i nenes), júniors, dames, sèniors (1a, 2a i 3a categoria) i veterans. Preus de la inscripció: 15 euros i 5 euros per a segona modalitat. Benjamins, alevins, infantils i júniors, gratis. Preinscripcions: web www.tirsuria.com i adreça electrònica tirsuria@gmail.com. Lloc: Camp de Tir de la Vall Seca. Organitza: Club de Tir Esportiu, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Súria.
– 11.30 h. Espectacle infantil: Cançons (i contes) del món. La Festa no ha deixat mai de ser-ho en qualsevol racó del nostre planeta i totes les cultures utilitzen l’element de la cançó per a celebrar-la. En aquest espectacle, Rah-mon Roma ens revelarà algunes maneres de passar-nos-ho bé tot cantant i ens presentarà instruments musicals procedents dels racons més recòndits de la Terra. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.
– 12.30 h. Ballada de Sardanes. A càrrec de la Cobla Súria. Lloc: plaça Major del Poble Vell. Organitzada conjuntament amb l’Associació de Veïns del Poble Vell.

Dilluns 22 de gener
– 20.00 h. Presentació del mapa ’Serra de Castelltallat. Excursions des de Boixadors al riu Cardener, valls de Coaner i Salo fins als plans de Fonollosa i Fals’. A càrrec dels cartògrafs Salvador Sala i Roger Sant, autors del plànol. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Dimarts 23 de gener
– 20.00 h. Presentació del llibre ’Pedres i Barraques. Construccions de Pedra Seca’ d’Albert Fàbrega i Enfedaque. A càrrec de l’autor i del surienc Pascual Robles, afeccionat a la fotografia de la pedra seca. Aquest és el desè llibre de la col·lecció Temes de Súria, editada per l’Ajuntament de Súria. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Dimecres 24 de gener
– 20.00 h. Tertúlia amb l’escriptor i periodista Genís Sinca i Algué. El manresà Genís Sinca i Algué és un dels noms destacats de la cultura catalana actual. Llicenciat en Ciències de la Informació, ha estat corresponsal a Itàlia i s’ha especialitzat en biografies i memòries. Va debutar en el panorama literari català amb la novel·la ’Una família exemplar’, de la qual ens parlarà, i que fou guardonada amb el Premi Josep Pla 2013. Lloc: Biblioteca Pública.

Divendres 26 de gener
– 20.00 h. Xerrada: ’Els virus i la biomedicina: estudiant la vida a nivell atòmic’. A càrrec de la surienca Montserrat Fàbrega i Ferrer, llicenciada en Biotecnologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb màster i doctorat en la mateixa disciplina per la Universitat de Barcelona. En aquesta xerrada coneixerem el funcionament de les molècules per entendre millor com funcionen els seus mecanismes i com es poden desenvolupar noves teràpies i medicaments per millorar la vida de les persones. Durant la xerrada s’exposaran a nivell divulgatiu els resultats obtinguts durant la investigació realitzada a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona, centrats en diversos virus de la família de l’herpes, que estan relacionats amb diverses malalties, entre elles el càncer. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Dissabte 27 de gener
– 9.30 h. Visita patrimonial: ’Les barraques de vinya de Can Sivila i altres coses’. En aquesta visita podrem conèixer la història de les barraques de vinya de Can Sivila i d’altres punts emblemàtics de Súria, amb al guiatge de l’estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque. Lloc de trobada: plaça Anselm Clavé.
– De 16.00 a 19.00 h. Activitat Jove: Jornada Participativa sobre el Pla Local de Joventut. Presentació de les conclusions de la ’Diagnosi de la situació de les persones joves de Súria’, resultat del procés participatiu fet amb la Diputació de Barcelona, i trobada per debatre les propostes d’actuació de la regidoria de Joventut de l’Ajuntament per al nou Pla Local de Joventut de Súria (2018-20). Lloc: Casal de Joves.
– De 19.00 a 21.00 h. Jam Session. Una sessió d’improvisació musical amb la col·laboració de joves músics, amateurs i semi-professionals de Súria i el Bages. Lloc: Casal de Joves.

Diumenge 28 de gener
– 18.00 h. Teatre: ’Boeing boeing’ de Marc Camoletti. Segona representació. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural, sota la direcció de Josep Noguera. Lloc: Teatre del Foment Cultural.

Dissabte 3 de febrer
– 22.00 h. Teatre: ’Boeing boeing’ de Marc Camoletti. Tercera representació. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural, sota la direcció de Josep Noguera. Lloc: Teatre del Foment Cultural.

Diumenge 4 de febrer
– 18.00 h. Teatre: ’Boeing boeing’ de Marc Camoletti. Quarta representació. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural, sota la direcció de Josep Noguera. Lloc: Teatre del Foment Cultural.

VENDA D’ENTRADES
– Teatre: ’Boeing Boeing’. Les entrades seran numerades i es vendran anticipadament per internet al web www.fomentculturalsuria.cat, i de forma presencial a l’establiment Milar Reguant Agut i a la taquilla del Teatre del Foment Cultural, una hora abans de cada representació. Preus: 10 euros (general) i 8 euros (socis del Foment Cultural).

BANDERES ALS BALCONS
– Es demana a tot el veïnat que per donar més solemnitat a la festa, el dissabte 20 de gener es posi la bandera catalana a finestres i balcons.

AGRAÏMENT
– L’Ajuntament de Súria agraeix la col·laboració de totes les entitats i els particulars que han participat en l’elaboració d’aquest programa.

 

– Enllaç per descarregar el programa d’actes de la Festa de Sant Sebastià 2018: http://www.suria.cat/fitxers/noticies%206/2018-01-programa-dactes-festa-de-sant-sebastia-a-suria-1.pdf