«

»

Programa de la Festa de Sant Sebastià 2019

PÒRTIC

Renovem, un any més, el Vot de Poble. Un gest col·lectiu que dona compliment a la promesa que van fer els nostres avantpassats. Aquell Vot de Poble a Sant Sebastià va ser fruit de la solidaritat i la cooperació entre les surienques i suriencs, fent palesa una de les característiques de la nostra vila: malgrat les diferències, treballem plegats quan cal.

Ara toca recordar i honorar aquell gest, demostrant que som un poble viu i amb ganes de créixer. La Festa Major d’Hivern és un bon moment per desconnectar del nostre dia a dia i gaudir plegats, enmig del fred hivern surienc, amb un programa que ofereix una gran varietat d’actes i demostra la riquesa cultural del nostre poble i del nostre país.

Us animo a participar-hi i a viure plegats la renovació del Vot de Poble.

Bona Festa Major d’Hivern!

Montserrat Juncadella Navarra

Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Súria


PROGRAMA D’ACTES

Dimecres 16 de gener

 • 20.00 h. Pregó de festes. Amb la intervenció de l’historiador d’ascendència surienca Jaume Claret i Miranda, professor d’Història Contemporània de la Universitat Oberta de Catalunya. Pronunciarà la conferència ’Història del catalanisme il·lustrat des de Súria’. Clourà l’acte una interpretació de la coral Sòrissons, de l’Escola Municipal de Música. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Dijous 17 de gener

 • 17.30 h. L’Hora del Conte: ’Contes d’aixafar raïm’. A càrrec de Clara Gavaldà. Una sessió de L’Hora del Conte que ens apropa al món de la vinya i del vi, amb la història de dos ceps, en Merlot i en Picapoll. Activitat del programa Lletres i Vins 2019. Lloc: Biblioteca Pública.

Dissabte 19 de gener

 • De 9.00 a 13.00 h i de 15.00 a 19.00 h. 25a Tirada Internacional d’Armes Pneumàtiques. Primera jornada. Competició oberta a tothom. Lloc: Camp de Tir de la Vall Seca.
 • 12.00 h. Activitat infantil: Teatre Arrossegat de Catalunya. Un teatre desplegable, multifuncional i amb un repertori universal, en el qual la companyia Teatre Nu interpretarà un ampli ventall de comèdies, drames i tragèdies. Lloc: Pla de la Font.
 • 21.30 h. Concert: Mateu Peramiquel i Carolina Alabau. El surienc Mateu Peramiquel i Borjas actua com a pianista professional des de 2008 en diferents formacions musicals, algunes de les quals han rebut importants guardons. També ha col·laborat amb altres artistes i ha acompanyat cantants com la també surienca Beth Rodergas i Cols. En aquest concert, el duet format per Mateu Peramiquel i Carolina Alabau a la veu es oferirà un repertori de cançons amb missatges que tenen molta força, revestits d’una manera molt sensible i particular. Concert gratuït. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports.

Diumenge 20 de gener

 • De 9.00 a 13.30 h. 25a Tirada Internacional d’Armes Pneumàtiques. Segona jornada. Final amb repartiment de premis i aperitiu. Lloc: Camp de Tir de la Vall Seca.
 • 9.45 h. Galejada. A càrrec dels Trabucaires del Tro Gros.
 • 11.00 h. Missa solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. Acabarà amb el cant dels Goigs de Sant Sebastià, d’Antoni Malats i Gallés. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • En acabar la celebració. Cercavila. Amb la participació de grups i elements folklòrics locals i convidats: Geganters i Grallers del Poble Vell, Geganters d’El Gorg de l’Olla, colles geganteres convidades, dansaires del Foment Cultural, Ball de Cascavells amb el Tro Gros, Bastoners de l’Agrupació Sardanista, colla castellera Salats i Xaranga de l’Escola Municipal de Música.
 • 12.30 h. Vermut popular. Acompanyat amb la música del duet acústic Filferro Duet, format per Gerard Serratroy i David Repullés. Adaptacions al català de temes clàssics i universals de pop rock. Lloc: plaça de Sant Joan.
 • 18.00 h. Teatre: ’Oliver, el musical’. Primera representació. La història del petit Oliver Twist com mai abans l’has vist. La vida d’un orfe enmig d’una societat hipòcrita, explicada amb ironia per riure i plorar. Una història que et farà emocionar. Producció del Foment Cultural. Codirigida per Miquel Flores Juncadella i Eduard Zomeño Jiménez, sota la direcció musical de Roc Tàpia Castellà amb l’Oliver Little Symphonic Orchestra. Lloc: Teatre del Foment Cultural.

Divendres 25 de gener

 • 20.00 h. Xerrada: ’El vi a la literatura’. A càrrec d’Albert Fàbrega i Enfedaque. Al final de la xerrada es podrà gaudir d’una copa de vi de la DO Pla de Bages. Activitat del programa Lletres i Vins 2019. Lloc: Biblioteca Pública.

Dissabte 26 de gener

 • 18.00 h. Inauguració de l’exposició ’50 anys de Joventuts Musicals’. Mostra retrospectiva de l’entitat surienca, que ens mostrarà una història de mig segle d’activitats de dinamització artística en els àmbits de la música i les arts plàstiques. Joventuts Musicals ha tingut un paper clau en la difusió de la cultura musical a la vila. L’acte d’inauguració comptarà amb paraules i impressions de fundadors i antics animadors de l’entitat, i una intervenció musical a càrrec de l’Escola Municipal de Música. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.
 • 21.30 h. Teatre: ’Oliver, el musical’. Segona representació. La història del petit Oliver Twist com mai abans l’has vist. La vida d’un orfe enmig d’una societat hipòcrita, explicada amb ironia per riure i plorar. Una història que et farà emocionar. Producció del Foment Cultural. Codirigida per Miquel Flores Juncadella i Eduard Zomeño Jiménez, sota la direcció musical de Roc Tàpia Castellà amb l’Oliver Little Symphonic Orchestra. Lloc: Teatre del Foment Cultural.

Diumenge 27 de gener

 • 9.30 h. Visita patrimonial: ’Aigua industrial. Els canals de Súria’. En aquesta visita podrem conèixer la transformació del riu Cardener a partir de la història de diverses construccions industrials. Guiatge de l’estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque. Lloc de concentració: plaça de Sant Joan.
 • 18.00 h. Teatre: ’Oliver, el musical’. Tercera representació. La història del petit Oliver Twist com mai abans l’has vist. La vida d’un orfe enmig d’una societat hipòcrita, explicada amb ironia per riure i plorar. Una història que et farà emocionar. Producció del Foment Cultural. Codirigida per Miquel Flores Juncadella i Eduard Zomeño Jiménez, sota la direcció musical de Roc Tàpia Castellà amb l’Oliver Little Symphonic Orchestra. Lloc: Teatre del Foment Cultural.

Dilluns 28 de gener

 • 20.00 h. Concert-taller per a adults: ’Paraules del vi’. Taller dinàmic per aprendre a fer jocs de paraules i cançons tradicionals que envolten la cultura del vi, amb acompanyament d’instruments. Paraules i músiques que ens faran festejar el vi que ens arrela a la nostra terra. Al final de l’activitat es podrà gaudir d’una copa de vi de la DO Pla de Bages. Activitat del programa Lletres i Vins 2019. Lloc: Biblioteca Pública.

Dimecres 30 de gener

 • 20.00 h. Tertúlia amb l’escriptor Alejandro Palomas sobre el seu llibre ’Una mare’. Conduïda per Ramon Garcia Alamillo en el marc del Club de Lectura de la Biblioteca Pública. L’escriptor Alejandro Palomas, llicenciat en filologia anglesa i Master in Poetics pel New College de San Francisco, ha compaginat les seves incursions en el món del periodisme amb la traducció d’autors clàssics. Ha publicat diverses novelles, entre d’altres ’Entre el ruido y la vida’ (2013), ’Una madre’ (2014), ’Aunque no haya nadie’ (2014), ’Un hijo’ (2015), ’Un perro’ (2016), ’Las dos orillas’ (2016) i ’Un amor’ (2018). En ’Una mare’, Palomas descriu l’univers íntim d’una família que podria ser la de qualsevol, aprofundeix en el més essencial de la condició humana, en el que callem, en el que sentim, en definitiva en el que realment importa. Lloc: Biblioteca Pública.

Diumenge 3 de febrer

 EXPOSICIÓ

 • ’50 anys de Joventuts Musicals’. Del 26 de gener al 2 de març. Lloc: Cal Balaguer del Porxo. Horari de visita: de divendres a diumenge, d’11.00 a 14.00 h. Dissabtes, també de 16.00 a 18.00 h. Inauguració: dissabte 26 de gener a les 18.00 h. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.

NOTES D’INTERÈS

 • Venda d’entrades per a l’obra ’Oliver, el musical’. Les entrades seran numerades i es vendran anticipadament per internet al web http://www.fomentculturalsuria.cat/ i de forma presencial a l’establiment Milar Reguant Agut, i a la taquilla del Teatre del Foment Cultural una hora abans de cada representació. Preu: general, 10 euros; socis del Foment Cultural, 8 euros.
 • Banderes als balcons. Es demana a tot el veïnat que per donar més solemnitat a la festa, el diumenge 20 de gener es posi la bandera catalana a finestres i balcons.
 • Agraïment. L’Ajuntament de Súria agraeix la col·laboració de totes les entitats i els particulars que han participat en l’elaboració d’aquest programa.
 • Enllaç per descarregar el programa de la Festa de Sant Sebastià 2019: http://www.suria.cat/fitxers/noticies%2024/2019-01-programa-de-la-festa-de-sant-sebastia.pdf