El Poble Vell

Vista Poble VellEl Poble Vell, origen històric de la vila de Súria, domina el marge esquerre del riu Cardener des d’un turó sobre el qual destaca el conjunt format pel castell i l’església. Els seus orígens daten de finals del segle X, encara que recentment han estat descobertes restes iberes que demostren que es tracta d’un indret amb presència humana des de temps molt remots.

Els seus carrers conserven la fesomia d’un petit poble medieval, amb façanes de pedra, arcs i porxos, oferint una gran perspectiva sobre la vila i el riu. A partir del segle XIX, el creixement demogràfic va propiciar l’expansió urbanística de Súria, i el Poble Vell va perdre progressivament la seva centralitat. Des de fa més de dues dècades, les administracions públiques estan portant a terme una profunda rehabilitació del seu espai urbà i diferents iniciatives de dinamització social i cultural.

Per arribar en cotxe al Poble Vell es pot anar per la carretera de Sant Salvador, a la qual s’hi pot arribar des del carrer de Sant Antoni Maria Claret (carrer de l’església parroquial). Un altre accés és per la carretera de Castelladral, a través d’un trencall a l’esquerra que es troba a uns centenars de metres després de deixar el casc urbà de Súria. Per arribar-hi a peu, s’hi pot accedir des de la travessia central de la vila, al costat de la plaça de Josep Anselm Clavé.

La Generalitat ha inclòs el Poble Vell dins del catàleg del Patrimoni Artístic Monumental de Catalunya. El Poble Vell és l’escenari de la Fira Medieval d’Oficis, que se celebra cada novembre i que en pocs anys s’ha convertit en l’acte més multitudinari del calendari festiu surienc. La sala municipal Cal Balaguer del Porxo, instal·lada en una antiga casa molt propera a la plaça Major, acull amb regularitat exposicions i actes culturals.