Casa de la Vila

2010 09 Façana Ajuntament

La Casa de la Vila va ser construïda l’any 1920, a partir d’un projecte de l’arquitecte barceloní Jeroni Martorell i Terrats (1873-1951). És un bon exponent dels corrents noucentistes, basats en la racionalitat i la simplicitat de formes, incorporant-hi elements tradicionals de l’arquitectura catalana. L’obra va ser feta en una època de creixement econòmic, urbanístic i demogràfic, a causa de la descoberta de la potassa a Súria (1912) i la seva explotació.

A partir de 1985, es va efectuar la primera gran reforma, renovant la coberta, guanyant i arranjant espais interiors i refent façanes. El 2010 és l’any de la segona renovació important, amb l’objectiu cabdal d’optimitzar tota la seva superfície i fer-la accessible a tothom. Es va cobrir el pati interior amb una cúpula de vidre i va ser instal·lat un ascensor integrat i panoràmic per garantir l’accessibilitat a totes les plantes de l’edifici.

En l’àmbit patrimonial, es van restaurar i realçar elements arquitectònics de l’edifici i va ser instal·lat un rellotge mural previst al projecte original de Jeroni Martorell.

La Casa de la Vila és la seu institucional de la representació política elegida democràticament pels ciutadans i ciutadanes del municipi: l’Ajuntament de Súria. És un lloc i un espai de tots, per via representativa i també per via participativa.