L’Església del Roser

2008 09 Poble Vell EsglésiaL’Església del Poble Vell, construïda al costat del castell, apareix citada en un document de 1154 com a parròquia de Sòrisa. Es tracta d’un edifici religiós de planta rectangular, amb torre del campanar i absis. El conjunt format pel Castell i l’Església és una de les imatges més característiques de Súria.

Inicialment, l’Església constava d’una única nau. Les parts més antigues del temple són la part inferior del campanar i l’absis semicircular, ambdós d’estil romànic. Els altres elements de l’Església han estat el resultat de reformes i ampliacions més modernes.

La restauració més important es va portar a terme l’any 1862 per tal d’adaptar la capacitat de l’Església a l’increment del nombre de feligresos. Les obres van consistir en afegir-hi dues naus laterals i construir el cos superior de la torre del campanar, de planta quadrada.

Abans de la construcció de l’actual Església Parroquial, el temple estava consagrat a sant Cristòfol, patró de la vila. Des de 1954, l’Església del Poble Vell està dedicada a la Mare de Déu del Roser. El temple comptava amb importants retaules barrocs que van ser destruïts l’any 1936, a començaments de la guerra civil.

L’esgrafiat de la façana principal és una incorporació recent que data de les darreres dècades del segle XX, coincidint amb el procés de restauració del Poble Vell impulsat per la Generalitat.

Restes d’un poblat iber a la zona de l’absis

A començaments del segle XXI van ser descobertes a la zona de l’absis romànic les restes d’un poblat iber del segle II abans de Crist, que demostren que el turó del Poble Vell va registrar presència humana des de temps molt remots. A l’interior de l’absis també ha estat recuperada una pintura mural del segle XV, que representa un campaner. Aquestes restes són visitables.

Des de l’any 2011, gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Súria i el Bisbat de Solsona, una nau lateral de l’Església del Roser ha estat habilitada com a espai museïtzat. S’hi pot veure l’exposició permanent ‘Epidèmia, solidaritat i progrés. El còlera de 1885 a Súria’ sobre aquest fet històric que va marcar la història de la vila i va donar origen al tradicional Vot de Poble a Sant Sebastià.