Els carrers

2008 09 Poble Vell Carrer Sant Climent2008 09 Poble Vell Carrer Major

2008 09 Poble Vell Carrer MuraEls carrers més característics del Poble Vell són estrets, empedrats amb lloses i coberts per porxos que pretenien optimitzar l’aprofitament de l’espai disponible dins del recinte delimitat per l’antiga muralla, originària del segle XII.

Sobre la porta d’entrada d’alguns edificis es pot llegir la data de construcció, que en bona part correspon al segle XVIII. Tot i que l’origen del Poble Vell és medieval, durant l’esmentat segle es va portar a terme una restauració general de les edificacions, coincidint amb l’època en que llurs habitants es van convertir en propietaris.

Els edificis són de dues o tres plantes, construïts amb pedra i argamassa com a materials bàsics. La distribució típica de l’espai interior era la següent: celler al soterrani, cort a la planta baixa, residència al primer pis i golfes per a guardar-hi la collita i assecar el gra. Moltes cases del Poble Vell conserven la cisterna que servia per recollir l’aigua de pluja per al consum domèstic.

Carrer Major

Es troba entre l’església i el carrer de Sant Climent. Al tram inferior hi ha l’edifici del Casinet, una de les cases més antigues del Poble Vell. Al costat de la seva porta principal s’ha conservat la volta de pedra d’una porta anterior.

El Casinet va ser un dels edificis civils més destacats del Poble Vell. Una part de la seva estructura va ser construïda sobre la muralla. El Casinet va ser devastat durant la tercera guerra carlina, i després de la seva reconstrucció va acollir l’escola parroquial. Actualment, l’edifici és propietat municipal i es convertirà en un centre d’interpretació sobre el món de la sal.

En el tram superior del carrer Major es troba l’accés al carrer de la Pleta, que no té sortida i que complia funcions ramaderes.

Carrer de Sant Climent

Enllaça la Plaça Major i el carrer de Sant Sebastià, al qual s’accedeix a través del Portal de Cardona. Bona part del carrer es troba cobert per porxos. Durant força segles, el Portal de Cardona havia estat l’única porta d’entrada i sortida al Poble Vell.

Sobre el porxo d’arcada gòtica visible des de la Plaça Major, destaca una finestra partida amb arcs romànics de mig punt de Cal Quim, una casa que data del 1747.

En aquest mateix carrer es troba la sala municipal Cal Balaguer del Porxo, que en els darrers anys s’ha consolidat com a espai d’exposicions i actes culturals. En aquest edifici també es troba l’Oficina de Turisme de Súria.

En una cantonada del carrer de sant Climent es troba Cal Xicana, amb l’antiga cisterna com un element més de la façana. En un altre dels edificis del carrer de Sant Climent es conserva una cara esculpida sobre la façana.

Carrer de la Mura

S’hi accedeix des del carrer de Sant Cristòfol o des de les escales que enllacen el Poble Vell amb la travessia principal de la vila. El nom del carrer prové del fet que va ser construït al llarg d’un tram de l’antiga muralla.

Bona part del carrer de la Mura es troba cobert pels porxos. Al final del seu recorregut es troba la Bateria. Es tracta d’un excel·lent mirador sobre el riu Cardener i el centre de la vila. El nom de la Bateria fa referència a les funcions defensives que aquest indret va tenir durant les guerres carlines, quan hi va ser instal·lat un canó.