Festa de Sant Sebastià

1968 Sant SebastiaL’origen del Vot de Poble

L’any 1885, una epidèmia de còlera va causar la mort d’unes 80 persones a Súria, tot i el nombre total de malalts es va situar al voltant de 280 persones (un 15% de la població). Es tracta de la tragèdia més gran que Súria ha patit en temps de pau en els darrers segles.

Tot i que el còlera es va estendre per bona part de Catalunya entre els anys 1884-86, Súria va ser una de les localitats on l’epidèmia va tenir més virulència. La primera víctima es va produir el 10 de setembre de 1885. Davant la incidència que va anar prenent l’epidèmia, l’Ajuntament, presidit per l’alcalde Joan Santamaria, va demanar l’ajut de les principals institucions del país. La darrera mort causada pel còlera va tenir lloc el 21 d’octubre.

La malaltia va marcar la història contemporània de la vila, enfortint els llaços de solidaritat entre veïns, personalitats i autoritats. El 20 de setembre de 1885, els vilatans van anar en processó fins a Sant Salvador i van instituir el Vot de Poble en honor a sant Sebastià, considerat tradicionalment com un protector contra les pestes. Per aquest motiu, el 20 de gener, diada de sant Sebastià, és festa local a Súria.

A més de la celebració del Vot de Poble, la memòria de l’epidèmia continua present en els noms d’alguns carrers de la vila que van ser dedicats a persones i institucions que van tenir un paper destacat en la lluita contra el còlera i l’atenció als malalts: Antonio González Solesio (governador civil de Barcelona), Domènec Quinquer (metge), Ignasi Abadal (industrial tèxtil), Salvador Vancell (mestre) i la Diputació de Barcelona.

  • Data de celebració: 20 de gener.

 

1985 Pell de Poble (8)’Pell de Poble’ 1985

L’any 1985, coincidint amb el centenari del Vot de Poble, l’Ajuntament de Súria va impulsar l’organització de diferents actes commemoratius, en els quals va participar la majoria d’entitats i societat civil surienca. Dins dels actes del programa, un grup de joves vinculats al món del teatre local va encarregar a l’escriptor i guionista manresà Agustí Soler i Mas un text sobre els fets del còlera a Súria.

L’objectiu era fer un espectacle a l’aire lliure sobre l’impacte del còlera a la societat surienca del segle XIX, amb el suport de músics i dansaires. L’escenari escollit per a les representacions no podia ser més adient: la plaça Major del Poble Vell. El títol de l’espectacle seria ’Pell de Poble. Retaule dels Fets del Còlera’.

El conegut home de teatre manresà va escriure un text de gran intensitat dramàtica, que s’articula a través de tres moments històrics: la festa major de l’any 1862, els fets del còlera i la celebració del Vot de Poble de l’any 1900. Una llarga etapa històrica marcada per la tragèdia del còlera, però en la qual també hi ha espai per a la festa i alguns apunts còmics.

L’obra va aplegar els esforços de diferents entitats: Foment Cultural, Agrupació Sardanista, Societat Coral La Llanterna, coral Bell Repòs, Fadrinets del Poble Vell i cobla Ciutat de Solsona. L’arranjament i direcció de les peces musicals va ser a càrrec del músic surienc Joan Pelfort i Ribera.

L’espectacle va ser estrenat el 21 de setembre de 1985. Tot i que inicialment estava previst de fer-ne dues úniques representacions, la gran acollida del públic va fer que se n’afegissin altres tres. Les cinc representacions de ’Pell de Poble’ van ser un èxit sense precedents en la llarga història del teatre surienc.

L’any 2010, coincidint amb les noves representacions de l’obra, la sala Cal Balaguer del Porxo va acollir l’exposició ’Pell de Poble 1985, la màgia de les emocions’. Es tractava d’una completa mostra fotogràfica i documental sobre l’estrena de l’obra i el fort impacte social i cultural que va tenir a la Súria dels anys vuitanta, amb fotografies originals dels suriencs Jordi Fonts i Albert Castellano.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA’Pell de Poble’ 2010

La segona edició de ’Pell de Poble’, coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de l’estrena, es va convertir de nou en un esdeveniment que va mostrar la vitalitat social i cultural de Súria, i la capacitat de col·laboració de les seves institucions i entitats. Unes 2.100 persones van assistir a les set representacions realitzades entre el 18 i el 26 de setembre de 2010 la Plaça Major del Poble Vell, dues més de les inicialment previstes.

Aquesta reedició de ’Pell de Poble’ va marcar una fita en la llarga història del teatre surienc, amb un èxit sense precedents. La realització de l’espectacle va anar a càrrec del Foment Cultural, la cobla Vila de Súria, la Societat Coral La Llanterna, la coral L’Esplai, la coral Sòrissons, l’Agrupació Sardanista, el Tro Gros, els Geganters del Poble Vell, l’associació de veïns del barri de Sant Jaume, el Casal de la Dona, l’associació de veïns del Poble Vell i l’Ajuntament de Súria.

Prop de 200 persones van participar com a actors, músics, cantaires i dansaires en aquesta nova ’Pell de Poble’, que incorporava les darreres troballes històriques sobre els fets del còlera i l’experiència acumulada per les entitats surienques en l’organització de grans esdeveniments. Les representacions formaven part dels actes commemoratius del 125è aniversari del Vot de Poble.

La direcció musical va anar a càrrec del músic surienc Joan Pelfort i Ribera, autor de les peces, que van ser interpretades en directe per la cobla Vila de Súria. En total, el nombre de persones que van col·laborar per fer possible aquesta nova edició de ’Pell de Poble’ es trobava al voltant de les 280 persones.

La segona edició de ’Pell de Poble’ va tenir un emocionat record per a l’autor de l’obra, Agustí Soler i Mas, i per a les persones desaparegudes que van fer possible l’estrena de l’espectacle, l’any 1985. Les representacions també van ser presenciades pels descendents d’alguns dels protagonistes dels fets del còlera, convidats expressament per a l’ocasió.