«

»

Programa de les Caramelles de Súria 2022

Les Caramelles de Súria han esdevingut, per la seva magnitud i tradició, un punt de referència de les festes a Catalunya. Vuit colles, que apleguen més de nou-cents cantaires i dansaires, ompliran la població els dies 16 i 17 d’abril. La vila de Súria, que vibra per aquestes dates, enriqueix així una tradició que es remunta al segle XVI.

Les colles participants

 • El Tro Gros. Cants, trabucaires i ball de cascavells.
 • La Llanterna. Cants.
 • Juvenil del Foment Cultural. Cants, grup orquestral, danses, bastons i ballestes.
 • Grans de l’Agrupació Sardanista. Cants, danses i bastoners.
 • Infantil de l’Agrupació Sardanista. Cants, danses i bastoners.
 • Infantil del Foment Cultural. Cants, grup orquestral i danses.
 • Altatxu. Cants, bastoners i ball de mosses i fadrins.
 • Coral Sòrissons. Cants.

PROGRAMA D’ACTES

Divendres 8 d’abril

 • 19.00 h. Inauguració de l’espai expositiu del Fons Fotografia Juncadella. Una mostra de fotografia antiga de la vila, procedent del fons del fotògraf Josep Juncadella Masana, cedit recentment a l’Arxiu Municipal de Súria i que vol obrir-se al gaudi dels ciutadans. Lloc: vestíbul del Pavelló Municipal d’Esports.

Dissabte 9 d’abril

 • 12.00 h. Inauguració de l’exposició ‘Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar’, amb la intervenció del surienc Jaume Roigé Benaiges, nebot del mestre homenatjat. Participació del comissari de l’exposició, Sergi Bernal, i de la cantautora Montse Castellà, creadora de la cançó ‘Lo mestre que va prometre el mar’. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.
 • 20.00 h. Concert amb Montse Castellà. Presentació del seu darrer disc ‘Salicòrnia’ i memòria d’Antoni Benaiges (vegeu exposició inaugurada aquest mateix dia) amb la cançó ‘Lo mestre que va prometre el mar’. Lloc: Església del Roser (Poble Vell).

Diumenge 10 d’abril. Fira de Rams

 • 9.00 h. Plantada de gegants participants en la 12a Trobada Gegantera de la Fira de Rams de Súria, amb les colles geganteres d’Artés, Castellbell i el Vilar, Navarcles i Puigcerdà i la colla surienca Geganters i Grallers del Poble Vell. Lloc: plaça de Sant Joan.
 • 10.30 a 11.45 h. Activitats infantils, organitzades pels Geganters i Grallers del Poble Vell. Lloc: plaça de Sant Joan.
 • 12.00 h. Benedicció de Rams. Lloc: davant de l’Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • A continuació. Cercavila i ballada dels gegants de les colles participants en la 12a Trobada Gegantera de la Fira de Rams de Súria. Recorregut: carrers del centre de la vila.
 • 17.30 h. Ballada de sardanes amb la Cobla Súria. Lloc: plaça de la Serradora.

Dijous 14 d’abril

 • 19.00 h. Acte d’inici de les Caramelles. Entrega de cinta commemorativa a les diferents colles. Amb la presència de representants de les colles. Amb la presència de representants de les colles i de l’Ajuntament de Súria. lloc: davant de la Casa de la Vila.
 • A continuació. Galejada a càrrec de Trabucaires del Tro Gros i rua amenitzada per músics de les colles, pels carres de cada colla, amb sortida des de la Casa de la Vila i final al Pavelló Municipal d’Esports. Recorregut: carrers del centre de la vila.
 • 21.00 h. SPOK. Sopar amb l’actuació de grups locals. La venda de tiquets es farà al web: https://activitats.suria.cat. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports.

Divendres 15 d’abril. Divendres Sant

 • 17.00 h. Tallers a càrrec de la branca del Trucs de l’Agrupament Escolta i Guia Joan Ros de Súria. Hi haurà servei de bar. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports.
 • 18.00 h. Concert d’animació infantil amb el grup musical Marcianitus. Hi haurà servei de bar. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports.
 • 21.00 h. Via Crucis nocturn. Recorregut: camí de la muntanya de Sant Salvador.

Dissabte 16 d’abril

 • Migdia i tarda. Caramelles a pagès. Balls i cants de les colles a les cases de pagès de l’entorn del municipi i als barris més allunyats del centre.
 • 20.15 h. Sopar per a caramellaires. La venda de tiquets es farà al web: https://activitats.suria.cat. Lloc: Entrada de la nau de Ca l’Agut.
 • 21.30 h. Trobada caramellaire. Actuació de les colles, aixecada de pilars amb la colla castellera Salats i interpretació conjunta d’El Cant del Poble. Presentació a càrrec de Montserrat Filló i Joan Sagués. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports. Avís important: la Trobada Caramellaire del Pavelló Municipal d’Esports es celebrarà avui dissabte 15 d’abril amb un aforament màxim de públic. Per aquest motiu no serà possible accedir al Pavelló quan aquest aforament màxim s’hagi assolit. L’obertura de portes per entrar al recinte serà a les 21.00 h, mitja hora abans de l’inici previst de la Trobada. L’organització de les Caramelles demana la vostra comprensió i col·laboració davant la necessitat d’aplicar aquesta mesura.
 • 23.00 h. Celebració de la Vetlla Pasqual. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • 00.00 h. Cercatasques amb la Xaranga Màgic. Recorregut: carrers del centre de la vila.
 • 1.30 h. Concert amb Sixtus i DJ Rutxo. La venda d’entrades es farà al web: https://activitats.suria.cat i a taquilla. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports.

Diumenge 17 d’abril. Pasqua Florida

 • 9.00 a 14.30 h. Actuacions de les colles caramellaires. El tram de carretera entre la plaça de la Serradora i la plaça de Sant Joan es convertirà en illa caramellaire i de vianants. Horari de localització de les colles:
  • 9.00 a 11.30 h. Plaça Major del Poble Vell.
  • 11.00 a 14.30 h. Carrers del nucli urbà i plaça de Sant Joan.
 • A partir de les 9.00 h. Esmorzar de Pasqua per a tothom, a càrrec dels Geganters i Grallers del Poble Vell. Lloc: plaça Major del Poble Vell.
 • 12.00 h. Missa solemne de Pasqua. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • 13.30 h. Acte de cloenda amb la participació dels caramellaires de totes les colles, que faran el Ball de Caramellaires del Cardener. Lloc: plaça de Sant Joan.
 • 21.00 h. Sopar de Caramelles. La venda de tiquets es farà al web: https://activitats.suria.cat. Lloc: nau de Ca l’Agut.
 • 23.30 h. Concert amb els grups Sra. Tomasa, Strombers i Vizuri. La venda d’entrades es farà al web: https://activitats.suria.cat. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports.

Exposició

 • Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar. Projecte de memòria del fotògraf Sergi Bernal. Es centra en l’afusellament del mestre català Antoni Benaiges i Nogués (1903-1936), vinculat a la família del surienc Jaume Roigé Benaiges. Les fosses del franquisme, la repressió i la depuració dels mestres de la República i l’aplicació del mètode pedagògic Freinet són els eixos de la mostra. Dates: del 9 d’abril al 26 de juny. Lloc: Cal Balaguer del Porxo. Horari: de divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h. Dissabtes feiners, també de 17.00 a 19.00 h.

Notes d’interès

 • Punt d’informació del Diumenge de Pasqua. Carpa instal·lada a la plaça de Sant Joan, amb parada de coca i mistela i botiga de marxandatge de Caramelles. Horari: d’11.00 a 14.30 h.
 • Diumenge de Pasqua/Ràdio Súria en directe. Estudi instal·lat a la plaça de Sant Joan, des d’on s’emet el programa en directe. Entrevistes a les colles, persones visitants i recull de particularitats i curiositats de les Caramelles de Súria. Programa conduït per Àngel Gian i Cristian Hook. Freqüència de Ràdio Súria: 107.8 FM. Ràdio Súria en directe a internet: www.radiosuria.cat.
 • Normativa d’entrada als concerts per a menors d’edat. Descarregar formulari a l’enllaç www.suria.cat/formularis.
 • Nota/sensibilitat auditiva. L’organització demana a les persones amb problemes d’oïda o sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució en els actes en què hi participin els Trabucaires.
 • Enllaç per descarregar el programa de les Caramelles 2022: www.suria.cat/caramelles/programa.
 • Enllaç al web de les Caramelles: www.caramellesasuria.cat.

Organització de les Caramelles 2022: Associació Caramellaires de Súria i Ajuntament de Súria, amb el suport del Geoparc de la Catalunya Central, Diputació de Barcelona i departament de Cultura de la Generalitat.