Cererols

Cererols és un dels nuclis més antics de Súria. Situat a la banda sud-oest del terme municipal, la seva alçada (385 metres) ofereix una de les millors perspectives sobre el nucli urbà, des del qual es pot distingir el perfil característic de la seva església d’origen romànic, dedicada a Santa Maria.

Els primers documents escrits sobre Cererols daten del segle X, encara que al seu entorn van ser descobertes vuit sepultures de possible origen prehistòric.

L’església de Santa Maria de Cererols és un temple d’una sola nau amb volta de canó, un absis i un porxo obert que va ser contruït en el segle XVII. En les darreres dècades han estat recuperades pintures romàniques originals, que han estat completades amb una simulació pictòrica d’interès.

L’any 1993, l’Associació d’Amics i Veïns de Cererols i l’Ajuntament de Súria van publicar el llibre ‘Cererols, mil anys d’història (993-1993).

L’Ajuntament de Súria i el Centre d’Estudis del Bages també van publicar l’any 1999 l’excepcional dietari que un pagès de Cererols, Joan Fàbrega, va començar a escriure el 1673 i que, entre d’altres fets, deixa constància del desenvolupament de la guerra de successió, el setge de Barcelona i la derrota del 1714.